Cookies cu ciocolată

11 februarie 2013 |
Era o vreme in care toata lumea pregatea cookies. Cum deschideai un blog culinar, pac dadeai peste un cookie cu ciocolata, cu nuci, cu ovaz sau eu mai stiu cu ce alta aroma.  Acum moda acestor fursecuri  americane a trecut si momentan pare sa fi fost inlocuita de cupcakes.

Niciodata nu m-au impresionat fursecurile americane, astfel ca nu le-am acordat nicio atentie pana in urma cu vreo 2 ani cand am primit cadou o carte axata pe cookies dulci si sarate. La momentul respectiv am rasfoit-o cu interes, caci era mica, in franceza, frumos redactata si avea imagini ademenitoare. Un moment de interes si gata. Am lasat cartea sa se relaxeze in biblioteca timp de 2 ani pana cand  am zis sa-i acord o sansa si sa pun in practica povestile de acolo.

Am inceput cu reteta de cookies cu sunca si susan (de fapt Ionut le-a pregatit pe astea :D) si apoi, impresionati fiind de rezultat, am zis sa mai incercam si alta reteta. Aleasa a fost chiar prima pagina - "Cookies made in USA". Au iesit bune rau! (scuzati oximoronul).

Deja le-am testat de 3 ori - 1 data ca sa vedem ce e de capul lor, a 2a oara ca sa le fotografiez pentru blog, iar  a 3a oara ca sa vad cum ies cu praf de copt (la primele 2 ture am pus drojdie uscata deoarece am tradus "levure" ca drojdie, in loc de praf de copt).
Aviz francofonilor, de la seful meu citire: daca in reteta se precizeaza "levure", atunci se considera ca e vorba de "levure chimique" (praf de copt), altfel ar trebui sa se specifice "levure de boulanger" daca e vorba de drojdie.

Din fericire au iesit bune ambele variante :)) Data viitoare poate incerc fara agent de crestere. Mai vedem!
Totusi, varianta corecta - cea cu praf de copt - iese mai gustoasa, cookie-urile se topesc in gura - yummiiiiii!!!!

Asadar, daca sunteti in cautarea unui desert rapid, delicios si numai bun de rontait cititi cu atentie randurile de mai jos.


PRECIZARI IMPORTANTE
- cantitatea de zahar folosita de mine este la jumatate fata de cantitatea din reteta originala - cu toate astea noua ni s-au parut suficient de dulci (data viitoare e posibil chiar sa mai scad).
- folositi o ciocolata neagra care va place - fursecurile contin foarte multa ciocolata, asa ca gustul de ciocolata e foarte pregnant.

Si acum sa trecem la treaba!


INGREDIENTE (pt. 23 cookies cu diametru=6cm)

  • 200g ciocolata neagra (a mea a avut min. 54% cacao)
  • 130g unt moale
  • 180g faina
  • 1 ou
  • 1 lingurita praf de copt
  • 50g zahar (in reteta erau 100g)
  • 2 lingurite extract de vanilie (optional)





1 Taiem ciocolata in bucatele mici (merge destul de usor daca folositi un cutit mare cu lama lata).
2 Amestecam bine zaharul cu untul moale. Adaugam oul si extractul de vanilie si amestecam pana la incorporare.
3 Separat, amestecam faina, praful de copt si pepitele de ciocolata.

4 Turnati faina peste unt si amestecati doar cat sa se imbine ingredientele - incercati sa amestecati cat mai putin compozitia, pentru a-i pastra aspectul zgrunturos (altfel fursecurile vor avea un aspect lis).
5 Cu varful degetelor formati bile din compozitia obtinuta, de dimensiunea unei nuci mari si asezatile pe o suprafata plana pastrand distanta cativa 3-4 centimetri intre ele.
6 Aplatizati bilele cu podul palmei si introduceti-le la congelator pentru minim 30 minute.
7 Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetati o tava cu hartie de copt si asezati fursecurile pastrand o distanta 3-4 centimetri intre ele.
8 Lasati-le la copt timp de 12-14 minute (puteti varia timpul de coacere cu 1 minut in minus sau in plus daca vreti sa iasa mai moi sau mai crocante; tineti cont de faptul ca atunci cand se racesc, fursecurile se vor mai intari)
Scoateti tava din cuptor, iar dupa 2 minute scoateti fursecurile din tava. Asezati-le pe un gratar la racit sau intr-un castron.

Savurati-le (cu masura) dupa ce s-au racit. A 2a zi sunt perfecte!

Pofta buna!






TIPS & TRICKS
  • puteti pastra aluatul la congelator de la 30 de minute pana la cateva zile. 
  • pregatiti din timp cantitatea necesara de aluat si tineti-o la congelator sub forma de cookies gata formate pana in momentul in care aveti nevoie de ele. Apoi, nu va trebui decat sa le bagati la cuptor.
  • ideale de luat in excursie 





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...