Pasteis de Nata

1 mai 2011 |

Astazi va invit sa aruncam un ochi in patiseria portugheza. Am descoperit aceste delicioase tarte portugheze intr-o duminica plina de soare in patiseria portugheza care se afla chiar langa noi. A fost dragoste la prima gustare :D si am decis ca trebuie neaparat sa le fac si eu.

Cu toate ca suntem vecini cu portughezii de ceva timp, am indraznit destul de tarziu sa facem cunostinta (noroc cu colegii de la olandeza). Cine stie cate comori mai sunt ascunse in jurul nostru!
Asadar, daca va aflati prin Bruxelles puteti vizita patiseria Garcia , unde e musai sa incercati o Pasteis de Nata sau o Bifanas! Patiseria are si zona de cafe, iar atmosfera este foarte, foarte primitoare.

Dar sa revenim la tartele noastre. Combinatia dintre fragezimea crocanta (oximoron?) a aluatului foietaj si pufosenia cremei de ou este dementiala.

Daca vreti sa va rasfatati si voi cu ele, iata ce trebuie sa faceti:

Ingrediente (pt. 24 tarte diametru la baza = 5cm)
- 540g aluat foietaj
- 3galbenusuri
- 1 ou intreg (optional)
- 500ml lapte
- 190g zahar
- 40g faina



1 Intindem aluatul astfel incat sa obtinem o foaie de 3mm grosime.
2 Rulam foaia de aluat si taiem cilindrul obtinut in bucatele. Pentru a stabili lungimea potrivita a unei bucati luati in considerare grosimea ruloului si dimensiunea formelor voastre.
Pentru forme cu diametru la baza de 5cm, la 24cm aluat rulat am taiat de 3cm lungime.
3 Asezam bucatile de aluat in forme (de briose, tarte, etc) a.i. sa se sprijine pe sectiune.
4 Presam mijlocul cilindrului cu degetul mare...
5 ... dupa care incepem sa intindem aluatul pe peretii formei (daca aveti forme individuale, puteti folosi un deget mare pt. a nivela si fixa baza, iar celalt deget pentru a nivela peretii formei).
Incercati sa nivelati aluatul a.i. foaia sa fie mai subtire la baza si mai groasa sus.
6 Introducem formele la frigider si le lasam sa se raceasca/intareasca timp de 1 ora.
7 Amestecam laptele si zaharul si le punem la incalzit intr-un vas. Dupa ce Laptele s-a incalzit, dam vasul de pe foc si il lasam putin sa se raceasca.
8 Adaugam galbenusurile si oul intreg peste lapte si amestecam bine.
9 Adaugam faina, sub forma de ploaie, peste lapte si oua, amestecand in continuu.

! Va recomand folosirea unuii tel sub forma de para. E foarte util pentru prevenirea cocoloaselor de faina.
10 Scoatem formele din frigider si le umplem cu compozita obtinuta anterior.
11 Introducem tava in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius. Lasam tartele la copt timp de 20 minute.
Scoatem tava din cuptor si stropim tartele cu putina apa.

Pentru stropit procedati in felul urmator: introduceti mana in apa rece si aruncati picaturile de apa de pe degete peste tarte :D
Si Pasteis de Nata sunt gata!

Lasati-le un pic sa se raceasca, inainte de a le devora :)
A se consuma de preferinta in aceeasi zi in care au fost preparate.

Pofta buna!



Cateva observatii bazate pe experienta proprie:

 - probabil ca in timpul tapetarii formelor cu aluat veti avea impresia ca foaia e prea subtire. Nu e nici o problema. La cuptor aluatul se va umfla.
 - nu umpleti formele pana in buza, pentru ca la cuptor crema se va umfla si va da pe dinafara.
 - e important sa coaceti tartele la temperatura mare pentru a obtine micile arsuri de pe suprafata cremei de oua (focul iute ajuta ca aluatul sa se umfle frumos si crema sa se rumeneasca frumos, fara ca interiorul sa se intareasca).

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...