Pulpa de miel in aluat de sare

28 aprilie 2011 |
A venit momentul pentru piesa de rezistenta a lunii aprilie. Acum ca stim sa preparam aluatul de sare, haideti sa vedem concret cum si la ce il putem folosi.

Pentru mine reteta asta a adus 2 noutati:
    1. a fost prima oara cand am gatit carne de miel.
    2. am pregatit pentru prima data carne in aluat la cuptor.

In opinia mea, reteta are un nivel minim de dificultate (cel mai dificil e sa scoti osul, proces care necesita un pic de rabdare :D), asa ca sper sa o incercati cat mai curand. Rezultatul este surprizator! Desi nu folosim nici un sos, carnea iese frageda si suculenta.

Nu va uitati la numarul aparent mare de pasi. Mie imi place sa foto-documentez cat mai mult procedura de preparare si din cauza aceasta pasii de preparare nu-s o unitate de masura potrivita pentru nivelul de dificultate al retetei.

Dar gata cu vorbaria. Sa trecem la fapte!

Observatii: 
  • ingredientele sunt ca la carte, insa gasiti aditional pe alocuri si micile mele devieri de la litera "retetei".
  • crusta nu se mananca!!! (totusi e vorba de cateva sute de grame de sare la mijloc!)

Ingrediente - 2-4 portii

- 1kg pulpa de miel (eu am avut o jumatate de pulpa cu greutatea asta - in general pulpele intregi aveau in jur de 2.5kg)
- aluat de sare (cat pt. 1kg carne)
- rozmarin (eu am folosit cimbru)
- 1 Lg ulei de masline
- un cubulet de unt
- 1 ou + 1 galbenus


Pentru pesmet
- 1lg ulei de masline
- 1 ceapa mica
- 2 felii de paine
- 1-2Lg - rozmarin, tarhon, patrunjel (si aici am inlocuit totul cu cimbru)







Prepararea pulpei de miel

1 Dezosam pulpa de miel cu grija a.i. carnea sa ramana intreaga.
Pentru o dezosare plina de succes folositi un cutit bine ascutit si taiati usurel cat mai aproape de os si de jur imprejurul lui.





2 Umplem "tunelul" lasat de os cu rozmarin (sau cimbru), dupa care condimentam si partea exterioara a pulpei.



3 Adaugam untul si uleiul de masline intr-o tigaie incinsa.







4 Imediat ce untul s-a topit aruncam pulpa de miel in tigaie si o perpelim la foc mare pana cand se rumeneste usor pe toate partile (cam in 5min ar trebui sa fie gata).

Nu uitati sa intoarceti carnea in tigaie din cand in cand.




Prepararea pesmetului

1 Curatam ceapa si o tocam marunt.







2 Taiem cojile feliilor de paine (vom folosi doar miezul).







3 Punem uleiul intr-o tigaie incinsa. Adaugam ceapa si o calim pana cand devine translucenta (sticloasa).






4 Mixam intr-un blender miezul de paine, ceapa calita si rozmarinul (cimbrul in cazul meu).







Asamblare + Coacere
1 Intindem aluatul de sare a.i. sa obtinem o foaie de aprox. 1cm grosime.
2 Tavalim bine, bine pulpa de miel in pesmetul proaspat preparat.
3 Asezam pulpa de miel plina de pesmet pe mijllocul foii de aluat si o impachetam cu grija in acesta.
Daca vi se rupe pe alocuri aluatul nu intrati in panica, ci retusati-l usor cu degetele. Important ca pulpa sa fie bine sigilata in aluat.
4 Batem impreuna oul si galbenusul. Punem o foaie de copt intr-o tava si asezam pulpa imbracata in aluat, cu marginile in jos (eventual le puteti si sigila cu ou batut inainte de a rasturna pulpa), astfel incat sa minimizam riscul ca aluatul sa se sparga in timpul coacerii.
Ungem toata suprafata aluatului cu ou batut si introducem tava in cuptorul preincins la 200 grade Celsius.
5 Tinem tava la cuptor timp de 1 ora (50 minute, daca va place carnea mai in sange), dupa care o scoatem si o lasam se odihneasca timp de 20 minute intr-un loc caldut (este important sa respectati cele 20 minute de repaus!).
6 Taiem cu grija pe mijloc crusta de sare de la un capat la altul.
7 Indepartam usurel cele 2 jumatati, avand MARE grija la aburul care o sa dea navala din crusta. Dupa ce nu mai avem nici o probleme cu aburul fierbinte, scoatem carnea din aluat.
Asta-i tot!
Mielul e gata sa fie papat!

Iata cum arata si in sectiune.


Pofta buna!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...